Samen Vrij – Film + Dialoogavond (In kader van Keti Koti)

Helaas heeft er een wijziging in onze programmering plaatsgevonden waardoor het programma op 30 juni geen doorgang kan vinden. Wij attenderen u graag op de dialoogavond op woensdag 3 juli.

Samen Vrij – Dakota’s Vrijheidsdialogen! Omtrent de viering en herdenking van Keti Koti, vertonen we op woensdag 3 juli een film inclusief nagesprek, onder genot van een hapje en een drankje.

In verband met het herdenkingsjaar slavernijverleden organiseert Theater en Filmhuis Dakota de dialoogavonden, waarin we gaan het gesprek aan over ons gezamenlijke slavernijverleden, vrijheid en onvrijheid en over hoe het verleden nog steeds impact heeft op het heden. Wij vinden het belangrijk om onderbelichte verhalen en perspectieven over het slavernijverleden een platform te geven en te delen.

Tula The Revolt

Op woensdag 3 juli doen we dat met de film Tula: The Revolt. De avond begint om 19:00 en meer informatie & tickets vind je hier. 

Let op, deze filmvertoning zou op woensdag 29 mei plaatsvinden, maar is dus verplaatst naar woensdag 3 juli. 

Scenebeeld uit Tula: The Revolt
Scenebeeld uit Tula: The Revolt

Over Keti Koti

Elk jaar op 1 juli vindt de feest-en herdenkingsdag Keti Koti plaats. De naam “Keti Koti” betekent “Verbroken Ketenen” in het Sranantongo, de creooltaal van Suriname. Het markeert de afschaffing van de slavernij in Suriname en de Nederlandse Antillen, die plaatsvond op 1 juli 1863.

Tijdens Keti Koti wordt de vrijheid en gelijkheid gevierd en wordt er stilgestaan bij de geschiedenis en de gevolgen van de slavernij. Het is een moment van herdenking en bezinning, maar ook van feest en cultuur. Er worden diverse evenementen georganiseerd zoals muziekoptredens, dansvoorstellingen, toespraken, en herdenkingsceremonies.

Keti Koti is van groot belang voor de Afro-Surinaamse gemeenschap in Nederland en voor iedereen die zich bewust is van het slavernijverleden en de impact daarvan op de huidige samenleving. Het is een dag om stil te staan bij de strijd voor vrijheid en rechtvaardigheid en om solidariteit en respect te tonen voor de geschiedenis en cultuur van de nazaten van de tot slaaf gemaakten.