Dialoogavond Tula: The Revolt

Screening + nagesprek over Tula en de vrijheidsstrijd

In het kader van het herdenkingsjaar slavernijverleden, organiseert Theater en Filmhuis Dakota deze dialoogavond over Tula en de vrijheidsstrijd. Wij vinden het belangrijk om onderbelichte onderwerpen en perspectieven gelinkt aan het slavernijverleden een platform te geven en hier de dialoog aan te gaan.

Deze avond zal bestaan uit enkele voordrachten van (mode)historicus Laurindo Andrea en een screening van Tula: The Revolt. Na de film zal er een nagesprek zijn, met zowel Laurindo Andrea als Lodewijk Dros en een bijdrage van Gibi Bacilio.

Ook is er natuurlijk ruimte voor vragen en verhalen uit het publiek. Ga je ook met ons de dialoog aan?

Kaarten voor deze dialoogavond kosten €5. Dit is inclusief een hapje en drankje.

 • Laurindo Andrea (Curaçao, 1968) is best omschreven als modevormgever en -historicus. Hij is werkzaam als educatiemedewerker en rondleider bij het Nationaal Archief Den Haag, waar hij zich heeft gespecialiseerd in kolonialisme in een mondiale context. Ook is hij heeft monologen geschreven voor verscheidene jaarlijkse Tula herdenkingen en is hij eigenaar van het avant-garde label LAURINDO LOVE.

   

 • Lodewijk Dros (Texel, 1964) studeerde theologie in Amsterdam en Nijmegen en is sinds 2000 redacteur bij Trouw. Hier schrijft hij vooral over thema's gericht op religie, filosofie en geschiedenis. Naast zijn werk over literatuur, de multiculturele samenleving en identiteit, heeft Dros vorig jaar zijn boek "Tula, een beeld van de slavernij" (2023) gepubliceerd. Hier onderzocht hij hoe een beeld wat gemaakt werd om Tula en zijn nalatenschap te herdenken, voor veel ophef en discussie heeft gezorgd. Ook gaat hij in op hoe de perspectieven over het herdenken van het slavernijverleden zich de afgelopen 50 jaar hebben ontwikkeld en zijn verschoven, in zowel Nederland als Curaçao.

   

 • Gilbert (Gibi) Bacilio (Curacao, 1950) is regisseur, schrijver, dichter en een van de aanjagers van het recente eerherstel van Tula in Nederland. Hij heeft zich met zijn "Plataforma Sklabitut i Herensha di Sklabitut" (Platform slavernijgeschiedenis en de erfenis daarvan) in Curaçao ingezet voor de rehabilitatie en is zelfs al sinds de jaren 80 bezig met het zuiveren van zijn naam. Ook heeft hij diverse cultureel-historische televisieprogramma's geproduceerd, literatuur en ritmische poëzie geschreven over het koloniale verleden en de slavernij.


BEREIKBAARHEID DAKOTA

Theater en Filmhuis Dakota is goed bereikbaar. Kom wel bij voorkeur op de fiets of met het Openbaar vervoer. Tot snel bij Dakota!


Met korting naar Theater & Filmhuis Dakota!

Heb je een Cinevillepas? Je kunt bij ons heel simpel online reserveren, dat is wel zo handig. Je moet jouw filmkaartjes dan alleen nog wel even bij de kassa op komen halen. Daar liggen ze voor je klaar!

Ooievaarspas? Dan krijg je korting op films, (de meeste) theatervoorstellingen, en onze eigen workshops. Voor meer info, neem contact op met de kassa via 070 326 55 09.

Bekijk de Kortingen pagina om te zien welke kortingskaarten gebruikt kunnen worden.

Kaarten

 • Wo 3 Jul 19:00
  Normaal - Film: €5,00
  Cineville - Film: €0,00