we are (not) Tupac Shakur

DIEHELEDING

WE ARE (NOT) TUPAC SHAKUR is een persoonlijke hiphop voorstelling over jeugdhelden, de liefde voor hiphop en culturele toe-eigening. Via jeugdhelden, mythische figuren en tienerposters zoekt hiphop-theatercollectief DIEHELEDING naar wat een mens tot held maakt, en wat er voor zorgt dat we op diegene willen lijken. Een muzikale mozaïek als een hiphop-album op de vloer.

Raplegende Tupac Shakur inspireert nog steeds miljoenen mensen die zich in hem herkennen en naar hem opkijken. Je vindt zijn gezicht over de hele wereld op posters, t-shirts en slaapkamer muren. Tupac is meerdere mensen in één: een veroordeelde sex-offender, een activist, een geniale rapper, een opportunistische geldverdiener én een slachtoffer van zijn eigen roem. Een controversieel artiest wiens identiteit niet in één hokje te plaatsen is.

In de voorstelling WE ARE (NOT) TUPAC SHAKUR bevraagd DIEHELEDING haar liefde voor deze rap-held en stelt zo een breder maatschappelijke vraag: met wie mag je je identificeren?

In moordend tempo portretteren en analyseren de spelers hun grote helden - Bob Marley, Hokusai, Napoleon en Gorillaz - om te eindigen bij raplegende Tupac Shakur. Want wanneer je je optrekt aan een held, kun je dan diens 'foute' kant negeren? Kun je als witte-Nederlandse rapper Tupac als voorbeeld nemen? Of eigen je je dan een grote Amerikaanse held toe? Hoe identificeren we ons met de mensen die niet op ons lijken?

  • De voorstelling 'WE ARE NOT TUPAC SHAKUR' won in 2021 de DNA-NEXT Stimuleringsprijs. Lees hier het artikel.

OVER DIEHELEDING:

DIEHELEDING is een Utrechts muziektheatercollectief dat sinds 2016 voorstellingen maakt met als voornaamste genre hiphop, waarbij we onze eigen teksten schrijven en onze eigen muziek produceren. DIEHELEDING bestaat uit kernleden Steven Ivo, Merel Pauw en Jip Vuik (met als vaste gastspelers en makers o.a. Dalorim Wartes, Nick Livramento Silva, Julie Mughunda), zakelijke leiding door Juul Spoor.

Eerdere successen waren Lil’ Ariel Black (2017) en Fox Populi, de theaterhit van de Parade in 2018. Van 2019 - 2021 maakten we in de Nieuwe Makersregeling van het FPK met DOX en Theater Utrecht de voorstellingen 1001 (2019), DIEHELEDING KOMT (2020), Fokking Akward (2020) en Dashboard (2021). In 2019 wonnen we de DOX AWARD. In 2022 kreeg DIEHELEDING een zilveren krekel voor De Baron van Munchhausen (7+) in samenwerking met Theater Sonnevanck. Daarnaast werden we in NRC genoemd als beste theatertekst van 2022 en een van de beste jeugdtheaterproducties van 2022. Naast het maken van voorstellingen geven makers van DIEHELEDING les op de kunstvakopleidingen muziektheater en de toneelschool van ArtEZ, HKU en ATKA en geven we les aan o.a. jongeren bij DOX, Jonge Harten Festival in Groningen en 39 Graden festival in Breda.

Voor ieder project werkt DIEHELEDING samen met andere acteurs, makers en muzikanten, die zich op tijdelijke basis als volwaardig lid bij het collectief voegen. Daardoor bestaat het collectief uit mensen die nooit hetzelfde voelen of denken. DIEHELEDING gelooft dat die verschillendheid hun kracht is. De meerstemmigheid als stem, omdat ze geloven dat alleen dat een waarachtige representatie van de mens is.


BEREIKBAARHEID DAKOTA

Theater en Filmhuis Dakota is goed bereikbaar. Kom wel bij voorkeur op de fiets of met het Openbaar vervoer. Tot snel bij Dakota!


Met korting naar Theater & Filmhuis Dakota!

Heb je een Cinevillepas? Je kunt bij ons heel simpel online reserveren, dat is wel zo handig. Je moet jouw filmkaartjes dan alleen nog wel even bij de kassa op komen halen. Daar liggen ze voor je klaar!

Ooievaarspas? Dan krijg je korting op films, (de meeste) theatervoorstellingen, en onze eigen workshops. Voor meer info, neem contact op met de kassa via 070 326 55 09.

Bekijk de Kortingen pagina om te zien welke kortingskaarten gebruikt kunnen worden.

Kaarten

  • Vr 10 Mei 20:15
    Normaal: €19,00