Ben jij vrij?
DAKOTA’S VRIJHEIDSDAGEN
Theater, films, muziek en persoonlijke verhalen over leven in oorlog en vrede
Ben jij vrij is een 4-daags evenement voor jong en oud in het kader van vrijheid voor het vergroten van de bewustwording en de waardering dat wij met elkaar in Nederland in vrijheid leven; SAMEN LEVEN.
Er is een gevarieerd programma wat bestaat uit betaalde en gratis activiteiten.
Do 2 mei | Film: Terrestrial Verses Film: Navalny Film: Green Border Ga naar alle 3 de films voor slechts €9,99 (Ooievaarspas €4,98) met deze combideal |
VR 3 mei | Kids: Hanina’s Kinderkletshow & vrijheidslunch Voorstelling: Scherven & Flitsen |
ZA 4 mei | Diner: Vrijheidsdiner Voorstelling: Hoe mooi ze was |
ZO 5 mei | Lunch: Vrijheidslunch Festival: Vrijheidsfestival |
DAKOTA’S VRIJHEIDSAMBASSADEURS
Lees de verhalen van onze ambassadeurs
Rob Lubbersen
Vrijheid is voor mij: geen honger of dorst en een dak boven mijn hoofd.
Vrijheid is ook: zelf mijn gedachten kunnen bepalen. Dus: goede informatie en onderwijs.
Zolang er mensen worden uitgebuit en onderdrukt, ben ik niet vrij.
Maar vrijheid zal niet komen zolang wij blijven dromen.
George Orwell: “Ik denk dat men de plicht heeft om zich te engageren met de politiek – in de brede zin van het woord – en dat men ook voorkeuren moet hebben; dat wil zeggen, men moet erkennen dat sommige doeleinden objectief gezien beter zijn dan andere, zelfs als ze om even slechte middelen vragen“
Deo Prahladsingh
In de grote steden wonen veel mensen die uit andere landen hiernaar toe zijn gekomen. Dit om verschillende reden. Een belangrijke reden is arbeidsdiscriminatie, wat weer geleid heeft tot armoede en oorlog.
Mensen zijn gevlucht naar andere landen waaronder ook Nederland. Men heeft die stap gemaakt omdat er veel over dit kleine land wordt verteld. Dat het democratisch is, dat het veilig is, dat het rijk is en dat de mensen hier vriendelijk zijn. Geen wonder dat men naar Nederland is gekomen. De grote steden tellen nu zelfs meer exotisch mensen dan autochtone. Velen hebben hier een woonruimte gevonden, een baan gevonden, zelfs een partner gevonden. Maar ondanks de mooie kleur en geur, kom je regelmatig situaties tegen waar de vrijheid geblokkeerd wordt.
Denk aan goede carrière mogelijkheden, de doorstroom stagneert vaak. Bij twee collega’s met dezelfde kwalificaties, lopen de lonen niet synchroon. En zo zijn er vele voorbeelden.
Ondanks dat zaken in Nederland goed geregeld zijn, moet er nog heel veel gebeuren om een samenleving te krijgen waar je echt een vrij gevoel zal krijgen. Als vrijwilliger en bestuurslid van een vrijwilligersorganisatie probeer ik dagelijks te grenzen op te zoeken en die beetje bij beetje te verschuiven. Heel voorzichtig, anders trap je op de tenen van een ander.
Glodi Mbwete
Naar mijn mening ligt ware vrijheid diep van binnen, op het moment dat je geen materiële zaken nodig hebt om je goed te voelen en geen behoefte hebt aan de aanwezigheid van anderen om lekker in je vel te zitten.
Begrijp me niet verkeerd, het is fijn om dierbaren om je heen hebben of bijvoorbeeld een mooi huis en auto te bezitten. Ik betrapte mezelf er echter op dat ik mijn leven vergelijk met dat van anderen, wat twijfels veroorzaakte. “Ben ik wel goed genoeg?” spookte er door mijn hoofd en dat voelde als een last.
Wanneer je innerlijke rust vindt en jezelf kunt accepteren zoals je bent, zonder beïnvloed te worden door maatschappelijke verwachtingen of de druk om altijd meer te willen hebben, dan ben je werkelijk vrij.
Charles Crown
Wat betekent vrijheid, vrijheid wordt door iedereen anders geïnterpreteerd. Dus voor mij persoonlijk: ik ben tevreden met het leven wat ik leid, inmiddels opa van vier kleindochters en al gelukkig 45 jaar gelukkig getrouwd met mijn soulmate, resultaat twee dochters en een zoon.
In mijn vorig leven véél Internationaal op stap geweest voor mijn werk in de muziek industrie. Helaas nu rolstoel gebonden, maar dat mag de pret niet drukken, er zijn altijd mensen die er slechter aan toe zijn. Dus ‘Don’t worry be happy and enjoy your life and embrace your freedom’
Forough Hatami & Asefeh Eskandari
Op 16 september 2022 wordt Mahsa Jina Amini vermoord, op klaarlichte dag in Iran, slechts 22 jaar oud. Als Iraanse-Nederlandse meiden opgegroeid in Nederland raakt dit ons enorm. Asefeh Eskandari en Forough Hatami, medeoprichters van Woman Life Freedom the Netherlands, vinden elkaar in een gezamenlijke pijn.
Waarom mogen wij hier zo vrij zijn, terwijl onze leeftijdsgenoten voor de simpele vrijheid die wij hier hebben allerlei akelige dingen aangedaan worden? Als wij vrij zijn, zouden wij dan niet moeten opkomen voor de belangen van onze landgenoten uit ons land van herkomst? Als wij de kans hebben om het verhaal te vertellen, zouden wij dit niet moeten doen? Wij voelden ons als kinderen van politieke vluchtelingen verplicht om het verhaal te delen en blijven delen van plekken op aarde waar met name vrouwen nog steeds niet in vrijheid leven.
Dames in Iran die niet mogen dansen of zingen in het openbaar. Die zich niet mogen kleden zoals ze dat willen. Rappers, zangers, theater- en filmmakers die hun werk niet mogen uitbrengen omdat ze een andere mening hebben en kritische content maken over de aanpak van het regime. Die niet enkel het publicatierecht wordt ontnomen, maar ook gevangenisstraffen opgelegd krijgen.
Zijn wij vrij, als we vanuit Nederland moeten toekijken hoe een regime, een bloeddorstige dictatuur uitoefent op zijn volk? Zijn wij wel echt vrij?
Mede mogelijk gemaakt door: