Zandhonger 3+

Firma Kluit

“Ik vaar de stad uit. De zee op. Ik vaar tussen wolk en golf naar de horizon. Daar ga ik pierewaaien, donderstralen en versuffen. Daar op de zilte zoute zee wil ik pingeldwarrels en zeekletsers zien. En luisteren naar de wuifgolven. De zee en ik zijn samen. En als ik niet meer verder kom? Dat zien we als we er zijn.”

De voorstelling

In Zandhonger zien we Luus. Zij wacht op een houten kistje, midden in de stad op een marktplein. Zij wacht op haar moeder die boodschappen doet. Luus mijmert de dag door en verzinkt vaak in haar fantasie. Zo ook op dit moment. De dingen die zij ziet worden iets anders en in haar verbeelding ontstaat de zee. In haar verbeelding vaart zij steeds verder de zee op tot daar waar het echt stil is. Ze verbeeldt dat voorwerpen iets anders zijn en neemt ze mee in haar avontuur. Midden op die grote zee schept zij haar eigen wereld, maar haar nieuwsgierigheid stopt niet. Zo vist zij de Likkebaard op die haar nieuwsgierigheid wekt naar de wereld op de bodem van de zee. Ze springt de zee in en zakt. Op de bodem is het stil en donker. Zij heeft zich zo diep in haar fantasie gestort dat zij terug wil naar de markt en haar moeder.

Schrijver Marije Uijtdehaage schept een eigen taal van Luus waarin peuters mee kunnen gaan op klank, op het ritme of op de verzonnen woorden die Luus tot werkelijkheid tovert. Zo kunnen peuters meegaan met het verhaal, ook met de woorden die zij niet kennen, maar waar zij veel bij kunnen voorstellen. Vormgever Arianne van Boxmeer ontwierp een uitvouwbaar decor. Bij elke stap dat Luus verder haar fantasie invaart, klapt er een onderdeel van de boot uit. Uiteindelijk ontvouwt er een grote opblaas zee.

Leuk om te weten

De makers hebben onderzoek gedaan op peuterspeelzalen om te kijken wanneer er een impuls gegeven moet vanuit tekst en wanneer vanuit beeld. Hierdoor dit theaterstuk extra leuk voor kinderen, en natuurlijk hun ouders.

Credits

Concept & tekst: Marije Uijtdehaage | Concept & beeld: Arianne van Boxmeer | Spel: Laura Mentink | Muziek & audioproductie: Maarten Zaagman | Kostuum:  Tamar Stalenhoef | Dramaturgie & eindregie: Thabi Mooi | Lichtadvies:  Jurjen Alkema & Andrea Droes | Compositie lied: Merel van Dijk | Ontwerp flyer & poster:  Rachelle Klaassen en Laura Mentink | Met dank aan: 2 Turvenhoog, Janivo Stichting, BNG Cultuurfonds, Fentener van Vlissingen Fonds, VSBFonds, Fonds Podiumkunsten, Fonds 21