Vrouwendag en Holi: Talk & Workshop

Louise Autar, Kevita Junior, Ruby Joemai en Anima Jhagroe-Ruissen

Vrouwendag en Holi: Talk & Workshop

(On)zichtbare Verhalen delen en creëren met Louise Autar, Kevita Junior, Ruby Joemai en Anima Jhagroe-Ruissen 

Holi en Internationale vrouwendag vallen dit jaar samen. Welke verhalen komen bij elkaar met deze ontmoeting? En hoe geven we vorm aan de verhalen die wij (willen) vertellen? Louise, Ruby, Kevita en Anima verkennen deze vragen graag met u in een tweedelig programma:

  1. Via een gesprek over zichtbare en onzichtbaar gemaakte verhalen
  2. Met een Kaam Kari La workshop waarin je leert je verhaal te creëren via gevoel, kleur en zelfportret

Tijdens deze avond verkennen zowel publiek als artiesten bestaande en nieuwe verhalen. Elk onderdeel biedt de deelnemers de gelegenheid om je persoonlijke verhaal of reflectie te delen. Bij de workshop kan het zijn dat je een beetje kleurstof op uw kleren krijgt, omdat we gaan werken met verschillende materialen. Maar dat hoort ook een beetje bij Holi, toch? ;)

Programma

19.00 - 19.30 uur Inloop
19.30 - 19.50 uur Welke Holi verhalen en interpretaties kennen wij?
19.50 - 19.55 uur Bara Time!
19.55 - 20.15 uur Welke verhalen dragen wij met ons mee?
20.15 - 21.00 uur Kaam Kari La workshop creëer je verhaal

Voor de workshop gaan we in twee stappen samen opzoek naar welke energie het gesprek van de dag bij ons heeft achtergelaten. Als eerste gaan we ons gevoel visualiseren met kleur; welke kleur past het beste bij jou op dit moment? Is het een mix van opluchting en saamhorigheid of boosheid en verdriet? Dit wordt de basis van je schilderij. Vervolgens gaan we ons gevoel een persona geven. Dit kan je zelf zijn, een alter ego of een fantasiekarikatuur. Hoe kijkt je personage? Wat wil je personage zeggen? Aan het einde van de workshop hebben we een mooie visualisatie van onze energie gemaakt. Nadat alle creaties klaar zijn, nemen we een gezamenlijk moment om met elkaar te delen welke verhalen we met ons meedragen. 

Deze avond is in samenwerking met CTRL+ALT+IDENTITY en KAAM KARI LA

Website: www.ctrlaltidentity.nl

Informatie artiesten

Ik hou van het bij elkaar brengen van verhalen die je in eerste instantie niet verwacht. Dit jaar vallen de laatste dag van het lentefeest Holi en Internationale Vrouwendag samen op 8 maart. Een prachtige uitnodiging om deze werelden met elkaar te verkennen en verbinden. Als danseres, henna-artieste en social artivist (combinatie van activisme en kunst) creëer ik samen met andere Vrouwen van Kleur ‘Glitches’ om onzichtbaar gemaakte verhalen met elkaar te delen. Glitches zijn alternatieve werelden waarin we onze verhalen creëren en expressie geven. Ik kijk er naar uit met u, via een interactieve talk, expositie en workshop, onze gezamenlijke verhalen te verkennen.

Website: www.animaruissen.com | www.ctrlaltidentity.nl

Ik ben Ruby Joemai Modeontwerpster en cineaste voor mijn merk Kaam Kari La. Ik maak portretten en kleding voor activisten en kunstenaars om hun te ondersteunen in het werk dat ze doen. Dit gaat veelal over dekolonisatie, anti racisme, feminisme en identiteit. Verder maak ik ook mood films over thema’s zoals de hoge prestatie druk in de Hindostaanse gemeenschap en onze hedendaagse cultuur. Kaam Kari La is een manier om mezelf te herontdekken, en mijn cultuur te omarmen. Ik neem jullie graag mee in een kleurrijke illustratie workshop waarbij we ons gevoel & identiteit gaan proberen te visualiseren in de vorm van een zelf portret.

Website: www.rubyjoemai.com Instagram: www.instagram.com/kaamkarila

  • Louise Autar 

Ik ben een Surinaams-Hindostaanse feministische en dekoloniale spreker, onderwijzer, onderzoeker, moderator en (community) organizer uit Rotterdam. Mijn passie ligt in onderwijs en het faciliteren van leren en ontleren, waarbij ik het persoonlijke verbind met structurele ongelijkheden. In zowel mijn wetenschappelijke als activistische leven ben ik bezig met de politiek van verhalen: welke verhalen zijn er, wat leren deze verhalen ons en voor wie zijn deze verhalen gecreëerd? Geïnspireerd door feministisch, dekoloniaal en queer denken zal ik delen hoe ik zelf invulling geef aan storytelling vanuit alle werelden waar ik mij in begeef.

Website: www.ctrlaltidentity.nl

Als multidisciplinair maker met een sterke basis in de documentaire fotografie en (freelance) producer leg ik de focus op het weergeven van onze samenleving met mensen uit verschillende culturen, gemarginaliseerde groepen en de persoonlijke identiteiten in Nederland. Ik maak installaties met fotowerk en audio. Mijn werk breng ik actief terug naar de plek waar deze verhalen extra betekenis geven. Daarom kijk ik ernaar uit om mijn werk ‘Wanneer we opgroeien’ op 8 maart samen met u te delen. Het zijn verhalen, verteld door jongvolwassen van Hindostaanse afkomst. Ik streef ernaar, in samenwerkingen met andere, dominante perspectieven te bevragen en andere perspectieven zichtbaarder te maken.