Surinaamse filmavond

Je kan toch lezen... & Beste meneer Bouterse

Surinaamse films in Kino Escamp!

Dit jaar is het 40 jaar geleden sinds de Decembermoorden in Suriname. Op 8 december 1982 werden vijftien mannen gemarteld en gedood in Fort Zeelandia, in de hoofdstad Paramaribo. De slachtoffers waren Surinamers die openlijk kritiek hadden op of verzet pleegden tegen het toenmalige militaire regime onder leiding van Desi Bouterse. In 2021 werd ex-president Bouterse veroordeeld voor 20 jaar gevangenisstraf als hoofdverdachte van deze moorden. Ondanks de veroordeling lukt het Surinamers namelijk niet om de turbulente jaren '80 een plek te geven. Journalist en filmmaker Ananta Khemradj onderzoekt de rol van deze periode in het hedendaagse Suriname.

In haar film ‘Je kan toch lezen…’ vraagt Khemradj zich af waarom de jongere generatie zo weinig weet over de gruwelijke gebeurtenissen van de jaren ’80 in Suriname. Is het belangrijk om die geschiedenis te kennen? Of helpt het de Surinaamse samenleving juist verder om het er maar niet over te hebben, en vooruit te kijken?

In haar tweede film ‘Beste meneer Bouterse’ onderzoekt Khemradj hoe haar generatie verder moet in de nasleep van de Decembermoorden. Ondanks de Bouterse van Bouterse is het Surinaamse volk nog steeds verdeeld en zijn nog altijd veel vragen over de toedracht van de moorden. Welke toekomst heeft een land dat zijn verleden niet onder ogen durft te komen? De filmmaker vindt het hoognodig dat Surinamers het gesprek met elkaar aangaan, om daarna als land samen verder te kunnen. Ze wil met haar documentaire een proces van heling op gang brengen voor haar landgenoten, maar ze worstelt met de vraag of ze Bouterse wel of niet een podium moet geven. Is haar documentaire een stap richting verzoening, of gooit ze enkel olie op het vuur? Welke toekomst heeft een land dat zijn verleden niet onder ogen durft te komen? Klik hier voor meer info!

Programma

18:45 | Inloop
19:00 | Welkom en voorwoord
19:15 | Film 1: Je kan toch lezen…
20:05 | Pauze incl. drankje en Surinaamse hapjes
20:40 | Film 2: Beste meneer Bouterse
21:45 | Q&A met producent Emjay Rechsteiner en geluidsman Riccardo Steema


Het is helaas niet mogelijk om deze filmkaarten online te bestellen.
U kunt voor reserveringen bellen met de kassa van Theater Dakota tel: 070 3265509 of mailen naar kassa@theaterdakota.nl.

Hapje eten voor of na de film? Dat kan! Reserveer je tafeltje via 070 326 5509 of via cafezuid57@theaterdakota.nl