Stuk voor stuk

Theatertroep

Zeven gevierde schrijvers hebben van de Theatertroep de opdracht gekregen om een eenakter van tussen de tien en twintig minuten te schrijven. De enige restrictie die is gegeven is dat het geen monoloog mag zijn en minstens twee personages moet bevatten (geen maximum!).

De Theatertroep combineert theater met een andere grote liefde: literatuur. Met geestdriftig enthousiasme gaan zes literaire schrijvers en een doorgewinterde theaterauteur het avontuur met hen aan. Gustaaf Peek, Marijke Schermer, Jamal Ouariachi, Arie Storm, Tom Hofland, Iduna Paalman en Don Duyns ontwikkelen elk een eigen eenakter en deze worden in verschillende samenstellingen óf allemaal achter elkaar op één avond gespeeld.

Door het diverse zevental schrijvers zijn de eenakters heel verschillend van karakter. We zien: een thriller, een bergbeklimming, absurdisme, #metoo, survival of the fittest, humor, een Russisch familiefeest, doodswensen, een soort Dostojevski, pubers en nog veel meer.

Zet u schrap voor een avond vol verrassingen!


RECENSIES

'Zeven eenakters, goed voor een avond heerlijk theater, dat is Stuk voor stuk van De Theatertroep, het zevenkoppige gezelschap dat het vaudevillegenre in ere houdt.'
 
'Het werd een fraai amalgaam van verhalen, heel uiteenlopend uiteraard, met toch een aantal raakpunten – verwijzingen naar de actualiteit, maar hier en daar ook naar Russische sferen (van literaire reuzen en minkukels tot Poetin en zure room).'
 
'De avond is uitbundig, vrolijk, geëngageerd, snijdt grote thema’s aan, gaat over het coronavirus, liefde en dood, verkleedpartijen en misverstanden.'
 
'Tussen het toneelwerk van Arie Storm en Tom Hofland in, als de ijzersterke hoekstenen van de avond, krijgt het publiek een even rijkgeschakeerde als uitbundige theateravond.'
 
'De Theatertroep plaatst zich met Stuk voor stuk in nóg een traditie, namelijk om de Nederlandse toneelschrijfkunst te bevorderen. Enkele decennia en vele Kunstenplannen terug was dat zelfs een plicht van de grote gezelschappen.' (...) 'Maar deze traditie is helaas zo goed als weg en er is nauwelijks een groot gezelschap dat romanciers en dichters uitnodigt tot het schrijven van een toneelstuk om zo de kloof tussen literatuur en toneel te overbruggen.

Met de opvoering van Stuk voor stuk is dat nu veranderd.' 


CREDITS
Enscenering: de Theatertroep
Spel: Rosa Asbreuk, Roos Bottinga, Patrick Duijtshoff, Kyrian Esser, Elisabeth ten Have, Timo Huijzendveld en Nicoline Raatgever.
Schrijvers: Gustaaf Peek, Marijke Schermer, Jamal Ouariachi, Arie Storm, Tom Hofland, Iduna Paalman en Don Duyns.
Redactie: Josje Kraamer (Uitgeverij Querido) en Don Duyns.
Vormgeving: Roos Visser.
Productie en publiciteit: Lolita Storm.
Educatie: Merijn van Beusekom.
Dramaturgisch advies: Matthias de Koning en Damiaan de Schrijver.
Foto: Jorn Heijdenrijk.


ALGEMENE INFORMATIE
theatertroep.nl


GRATIS DRANKJE
Deze voorstelling is incl. een gratis drankje naar keuze in Café ZUID 57. Graag je ticket laten zien bij onze medewerkers.