Ons wereldrijk

Hotel Modern

De vroege geschiedenis van Nederland en Indonesië met ingenieus poppenspel en een live uitgevoerde soundtrack.

Een enorme maquette van de Indonesische archipel vult het podium: we zien rijstvelden, oerwouden, moskeeën, dorpjes en steden. Dit eilandkoninkrijk in miniatuur wordt bevolkt door honderden poppen van 8 cm hoog. Het verhaal speelt zich af in de 17e eeuw. We zien Javaanse prinsessen eeuwenoude hofdansen uitvoeren, en markten waar kruidnagel, nootmuskaat en peper verkocht wordt. We volgen het spoor van de ondernemende Nederlanders die met machtige zeilschepen bij de eilanden aankomen, op zoek naar kostbare specerijen. We zien hoe kanonnen bulderen, schepen zinken, dorpen in vlammen opgaan en hoe vorsten niet alleen hun specerijen, maar ook hun ziel aan de Nederlanders verkopen.

Aanleiding voor het maken van Ons Wereldrijk is de familiegeschiedenis van Hotel Modern-kernlid Herman Helle, wiens ouders in Nederlands-Indië geboren zijn. Voor de research ging Hotel Modern te rade bij Indonesische kunstenaars, bij historici en Nederlanders met een Indische achtergrond.

”Ons Wereldrijk is door de duidelijke toewijding en humor van Hotel Modern nooit ondraaglijk zwart, maar eerder vol mededogen met de ploeterende figuren, de poppetjes die ze zo zorgvuldig neerzetten in die fraai geconstrueerde biotopen.”
- De Volkskrant

“Het is ongelooflijk knap hoe Herman Helle, Arlène Hoornweg en Pauline Kalker, aangevuld met het sferische geluidsspel van Arthur Sauer, die roerige geschiedenis met name visueel tot leven wekken. […] Het is een geschiedenis waar we wel bekend mee zijn, maar die door de aaneenschakeling van geweld die hier getoond wordt in eerste instantie toch nog als een mokerslag aankomt.” - De Telegraaf


CREDITS
Makers en spelers: Herman Helle, Arlène Hoornweg, Pauline Kalker
Componist en live soundtrack: Arthur Sauer
Techniek: Edwin van Steenbergen, Bas Standaar, Ruud Lamers, André Goos, Jorn Kortooms
Hulp bij research: Prof. Dr. Henk Schulte Nordholt, Tristan Mostert MPhil en Dr. Alicia Schrikker (Universiteit Leiden), Marjolein van Pagee MA, Irwan Ahmett, Bart Westenbroek, Dr. Tom van den Berge, Simon Kemper, Drs. Mark Loderichs e.a.
Verkoop: Alles voor de Kunsten subsidie Fonds Podiumkunsten, Gemeente Rotterdam onze speciale dank gaat uit naar Ruud Agerbeek, Anne-Ruth Wertheim, Steve Elbers, Maureen de Jong, Dave Schwab en Albert Kokosky Deforchaux, die hun familieverhalen met ons wilden delen.


ALGEMENE INFORMATIE
hotelmodern.nl


GRATIS DRANKJE
Deze voorstelling is incl. een gratis drankje naar keuze in Café ZUID 57. Graag je ticket laten zien bij onze medewerkers.