Lalla Rookh ka safar

Surinaamse Vereniging Bouwlust

Lallah Rookh ka safar

(Letterlijk vertaald: “de reis van Lallah Rookh”)

150 jaar geleden vertrok het schip de Lalla Rookh van Brits-Indië (hedendaags India) naar Suriname. Na de afschaffing van de slavernij had Suriname plantagearbeiders nodig. Als kolonie van Engeland werd er voor migranten uit India een overeenkomst gesloten en kwamen de eerste arbeiders op 4 juni 1873 in Suriname aan. Op 5 juni kwamen zij aan wal: deze dag is daarom bekend als de dag van de Hindoestaanse immigratie in Suriname.

De bootreis was zwaar met slechte voorzieningen. De migranten zaten opgepropt in een kleine ruimte. De Surinaamse Vereniging Bouwlust wil aandacht geven aan deze moeilijke, vooral zware reis. Drie en een halve maand voordat ze in Suriname aankwamen vertrok de Lallah Rookh naar Suriname. Daarom presenteren wij dit programma in april en niet op 5 juni; het gaat om de reis van de Lallah Rookh.

De avond bestaat uit verschillende verhalen, muziek en dans. Het culturele programma zal het verhaal van de reis illustreren, aangevuld met liederen van de Ashiq Brothers, die heel sterk zijn in Geet en Ghazal’s. Daarnaast zullen er een klassieke dans en een Bollywood dans gepresenteerd worden.

Dit programma wordt gepresenteerd door de Surinaamse Vereniging Bouwlust en gesteund door Theater en Filmhuis Dakota.

Programma:
19:00 inloop
19:15 opening en start programma deel 1
20:30 pauze met bara
21:00 programma deel 2
22:00 dankwoord en einde programma