La Lawaai (Première)

theater over Miss Riboet, de vergeten superster uit Nederlands-Indië

Een wervelende historische revue over de vergeten superster uit Nederlands-Indië.

’Wie kent Miss Riboet niet,
de vrouw met de mooie stem
De ‘kleine’ miss Riboet met haar expressieve oogen
die soms zoo ondeugend tot het publiek kunnen glunderen
waardoor de jongeman, de oude heer,
ja iedereen in vervoering gebracht wordt’
(
Soerabajasch Handelsblad, 14-2-1931)

De Indische grootouders van theatermaker Elsbeth Vernout zette haar op het spoor van Miss Riboet, de legendarische artieste uit Nederlands-Indië. Elsbeth ging op zoek: wie was deze zangeres, danseres en actrice? En waarom is er zo weinig bewaard gebleven over haar? Geen bewegend beeld, geen foto’s, geen partituren van de liedjes, geen teksten van de gedichten en toneelteksten die werden opgevoerd.

Aan de hand van de informatie die ze wèl kon vinden reconstrueert Elsbeth het leven van de bijzondere artieste, die in 1900 in een kazerne van het Koninklijk Nederlands Indisch Leger in Atjeh, Indonesië ter wereld kwam. Ze was de eerste zangeres in Indonesië die op grammofoon verscheen en ze vernieuwde het theater- genre Komedie Stamboel. In haar hoogtijdagen bestond haar theatergezelschap Orion uit zo’n zestig acteurs, dansers en muzikanten, waarmee ze internationaal furore maakte.

OVER ELSBETH VERNOUT
Elsbeth Vernout is theatermaakster, verhalenverteller en schrijfster. Ze schrijft theater- en liedteksten en werkt als sneldichter voor De Slimste Mens. Samen met regisseur Selma Susanna maakt Elsbeth muzikaal, beeldend en eigenzinnig theater. Ze mixen tekst, zang en beweging met journalistieke en historische bronnen en benaderen daarbij ‘lastige thema’s’ op een luchtige en toegankelijke manier.

Samen maakten ze onder meer de voorstelling Gegijzeld, naar aanleiding van de Molukse acties in de jaren ’70 en Deze en Genen over de Indische roots van Elsbeth. Ook maakten ze samen Frits, laten we lastig zijn, over en met acteur en zanger Frits Lambrechts en Het Scheve Huis, over de aanleg van de Noord-Zuidlijn onder Amsterdam.

Luister HIER naar het NPO Radio 1 fragment over de voorstelling!


CREDITS
Spel, tekst, concept research: Elsbeth Vernout
Spel: Vera Kaye, Ubit Iskandar, Charles Halders
Regie, concept, tekst, samenstelling: Selma Susanna
Choreografie: Ubit Iskandar
Muziek: Rick Pullens (piano) e.a. Guus Paat (gitarist)
Muzikale bijdragen: Ernst Jansz, Luna Jansz
Lichtontwerp: Selma Susanna e.a.
Research, feedback: Peter Keppy
Beeld: Peter Boer
Grafisch ontwerp: Arjen Ijff


ALGEMENE INFORMATIE
www.lalawaai.com


GRATIS DRANKJE
Deze voorstelling is incl. een gratis drankje naar keuze in Café ZUID 57. Graag je ticket laten zien bij onze medewerkers.