Kleinkinderen van de Oost

Movies that Matter

Daan van Citters en Joenoes Polnaya volgen het spoor van hun opa’s in Indonesië. Die vochten beiden voor Nederland tegen Indonesische onafhankelijkheid: Daan’s opa als Nederlandse oorlogsvrijwilliger, die van Joenoes als Molukse soldaat. Hun indringende reis dwingt hen zichzelf moeilijke vragen te stellen: over schuld, schaamte en transgenerationeel trauma.

 ‘Hoe kan ik schuld dragen voor iets dat ik niet heb gedaan?’ vraagt filmmaker Daan van Citters (29). Zijn opa deed mee aan wat Nederland lange tijd eufemistisch ‘de politionele acties’ noemde, waarbij grootschalige gruwelijkheden werden begaan. En bovendien waren velen van zijn adellijke familieleden hoge functionarissen in de Verenigde Oostindische Compagnie, die in de 17e en 18e eeuw Indische archipel leegroofde.

De Molukken, waar Joenoes voorouders vandaan komen, stonden ook wel bekend als de spice islands. Deze zijn door zowel de Britten, Portugezen als Nederlanders met bruut geweld veroverd om hun rijke specerijen als nootmuskaat en kruidnagel. Toen de VOC failliet ging en de schuld werd overgenomen door de Nederlandse Staat ontstond zo defacto de kolonie Nederlandsch-Indië. Om het gigantische gebied in het gareel te houden werd het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger (KNIL) opgericht. Veel Molukkers werden ook geronseld voor dit leger. Met een vast soldij en avontuur in het verschiet, was dit voor veel jonge mannen aantrekkelijk werk.

Op de set van de speelfilm De Oost, die het verhaal vertelt van de Indonesische Onafhankelijksoorlog, raken Daan en Joenoes (32) bevriend. Polnaya’s opa vocht ook voor de Nederlanders; hij was een Moluks soldaat in het KNIL. Na de oorlog zijn de Molukkers ernstig verraden door de Nederlandse regering, toen Indonesië haar onafhankelijkheid had gewonnen. Hun dappere en kwetsbare reis confronteert Daan en Joenoes met complexe vragen van goed en kwaad, dader en slachtoffer. En met de manier waarop de daden van hun voorouders ze hebben gemaakt tot wie ze nu zijn.


BEREIKBAARHEID DAKOTA

Theater en Filmhuis Dakota is heel goed bereikbaar. Zo kun je makkelijk met het OV, de fiets, of gratis parkeren in de wijk. Kom wel bij voorkeur op de fiets of met het Openbaar vervoer. Tot snel bij Dakota!


Met korting naar Theater & Filmhuis Dakota!

Heb je een Cinevillepas? Je kunt bij ons heel simpel online reserveren, dat is wel zo handig. Je moet jouw filmkaartjes dan alleen nog wel even bij de kassa op komen halen. Daar liggen ze voor je klaar!

Ooievaarspas? Dan krijg je korting op films, (de meeste) theatervoorstellingen, en onze eigen workshops. Voor meer info, neem contact op met de kassa via 070 326 55 09.

Bekijk de Kortingen pagina om te zien welke kortingskaarten gebruikt kunnen worden.

Kaarten

  • Za 1 Apr 15:00
    Cineville - Film: €0,00
    Normaal - Film: €9,00
    Uitverkocht!