Hitting True North (Duet + Corona Q&A)

Kalpanarts

Op zondag 12 juli (16.00 uur) zie je een fragment uit de dansvoorstelling Hitting True North van dansgezelschap Kalpanarts, één van de 15 makers die WeArePublic deze maand steunt met het In Art We Trust Fund. De voorstelling is ongekend en grensverleggend. Prachtige traditionele Indiase dans, moderne dans, urban dans én live muziek komen samen. Beleef het mee en geniet van deze mooie performance! Inclusief nagesprek.

Het fragment wordt ingeleid door muzikant Oene van Geel en regisseur Kalpana Raghuraman. Ook gaat Kalpana in gesprek met de performers én het publiek, waarbij ze onder andere meer vertelt over Indiase dans.


Kalpanarts 
Kalpanarts is het dansgezelschap van duo Kalpana Raghuraman (artistiek leider & choreograaf) en Gysèle ter Berg (zakelijk leider & artistic associate). In 2015 richtten zij samen Kalpanarts op met het doel het stoffige imago van Indiase dans te niet te doen en het mystieke en veelzijdige vande talloze Indiase bronnen te tonen. Indiase elementen zijn volop aanwezig in de voorstellingen maar zijn ingebed in moderne dans, die een ander, abstracter verhaal vertelt. Met het inzetten van verschillende vormen van urban-dance creëerde zij een nieuwe danstaal.

Kalpana Raghuraman 
Kalpana Raghuraman is danseres, choreografe en antropologe. Geboren en getogen in Nederland en met Indiase roots, is zij een grote kenner van de tradities, culturen en de sociologie van de Indiase dans. Kalpana weet zich in het rijke Nederlandse dansveld te onderscheiden doordat zij een geheel eigen dansstijl ontwikkelde, die geïnspireerd is door elementen van de Indiase dans en filosofie. Op integere wijze en met veel kennis van zaken weekt zij de klassieke dansvorm los van zijn conventies en slaat verbintenissen met moderne dans. Hierdoor plaatst zij deze op eeuwenoude tradities gebaseerde dans in het nu en laat zij deze van betekenis zijn voor een jonge en toekomstige generatie.

Haar voorstellingen gaan onmiskenbaar over menselijke ervaringen en processen en zeggen iets over de samenleving van nu.

Herkenbare actuele thema ‘s of maatschappelijke vraagstukken zijn steevast de leidraad binnen een voorstelling.


Over Hitting True North 
Op 22 september 2020 is Kalpanarts terug met een voorstelling die meer dan ooit actueel is, in Theater & Filmhuis Dakota!

‘Horizontale luchtsalto’s en andere urban moves gaan samen met sierlijk gedraaide polsen en roffelende voeten uit de Kathak en Bharatanatyam. Het resultaat is een dynamische dansvorm die theatrale zeggingskracht heeft en mooi is om naar te kijken.’ – Trouw 

Vier dansers uit alle windstreken maken een innerlijke reis naar ieders ware noorden. Tijdens deze rituele tocht vinden zij in zichzelf en in de krachtige live-muziek van Oene van Geel en Oleg Fateev een navigator en saboteur. Choreograaf en cultureel antropoloog Kalpana Raghuraman onderzoekt in deze dans- en muziekvoorstelling hoe mensen zich verhouden tot constante verandering in de externe wereld. Of je nu een vluchteling bent die een plek moet vinden in een totale nieuwe cultuur; een expat die constant van land wisselt en steeds nieuwe vriendschappen en verbintenissen moet aangaan, of je leven beïnvloed wordt door een pandemie, een ziekte van een geliefde: deze situaties dwingen mensen om hun innerlijke kompas te vinden.


ALGEMENE INFORMATIE 
www.kalpanarts.com 


LET OP: In lijn met de landelijke voorschriften voor theaters en bioscopen, is het niet mogelijk om kaartjes te kopen aan de deur. Koop uw kaarten ruim van tevoren. De verkoop sluit 1 uur voor aanvang van de voorstelling of film waar u naartoe wilt.


Lees HIER meer over het Protocol COVID-19 – Theater op 1,5 meter afstand in Theater & Filmhuis Dakota