Hitting true North

Kalpanarts

Over Hitting True North 
Terug in Theater & Filmhuis Dakota: Kalpanarts! Met een voorstelling die meer dan ooit actueel is.

‘Horizontale luchtsalto’s en andere urban moves gaan samen met sierlijk gedraaide polsen en roffelende voeten uit de Kathak en Bharatanatyam. Het resultaat is een dynamische dansvorm die theatrale zeggingskracht heeft en mooi is om naar te kijken.’ – Trouw 

Vier dansers uit alle windstreken maken een innerlijke reis naar ieders ware noorden. Tijdens deze rituele tocht vinden zij in zichzelf en in de krachtige live-muziek van Oene van Geel en Oleg Fateev een navigator en saboteur. Choreograaf en cultureel antropoloog Kalpana Raghuraman onderzoekt in deze dans- en muziekvoorstelling hoe mensen zich verhouden tot constante verandering in de externe wereld. Of je nu een vluchteling bent die een plek moet vinden in een totale nieuwe cultuur; een expat die constant van land wisselt en steeds nieuwe vriendschappen en verbintenissen moet aangaan, of je leven beïnvloed wordt door een pandemie, een ziekte van een geliefde: deze situaties dwingen mensen om hun innerlijke kompas te vinden. Voor haar voorstellingen put choreograaf en cultureel antropoloog Kalpana Raghuraman uit de vele bronnen die de Indiase cultuur rijk is. Indiase, hedendaagse en urban dans vermengt zij tot een unieke danstaal. Kenmerkend voor haar werk zijn de complexe ritmes, voetenwerk, krachtige gezichtsexpressie en live muziek.

Hoe vind je in een wereld die steeds interactiever, steeds sneller en steeds complexer wordt, de route naar je eigen kracht? Wat is de manier om je te kunnen aanpassen aan veranderende situaties, culturen en contexten? In Hitting True North gaan vier dansers, een violist (Oene van Geel)  en een accordeonist (Oleg Fateev)  op zoek naar hun innerlijke kompas.


Kalpanarts 
Kalpanarts is het dansgezelschap van duo Kalpana Raghuraman (artistiek leider & choreograaf) en Gysèle ter Berg (zakelijk leider & artistic associate). In 2015 richtten zij samen Kalpanarts op met het doel het stoffige imago van Indiase dans te niet te doen en het mystieke en veelzijdige vande talloze Indiase bronnen te tonen. Indiase elementen zijn volop aanwezig in de voorstellingen maar zijn ingebed in moderne dans, die een ander, abstracter verhaal vertelt. Met het inzetten van verschillende vormen van urban-dance creëerde zij een nieuwe danstaal.

Kalpana Raghuraman 
Kalpana Raghuraman is danseres, choreografe en antropologe. Geboren en getogen in Nederland en met Indiase roots, is zij een grote kenner van de tradities, culturen en de sociologie van de Indiase dans. Kalpana weet zich in het rijke Nederlandse dansveld te onderscheiden doordat zij een geheel eigen dansstijl ontwikkelde, die geïnspireerd is door elementen van de Indiase dans en filosofie. Op integere wijze en met veel kennis van zaken weekt zij de klassieke dansvorm losvan zijn conventies en slaat verbintenissen met moderne dans. Hierdoor plaatst zij deze op eeuwenoude tradities gebaseerde dans in het nu en laat zij deze van betekenis zijn voor een jonge en toekomstige generatie.

Haar voorstellingen gaan onmiskenbaar over menselijke ervaringen en processen en zeggen iets over de samenleving van nu.

Herkenbare actuele thema ‘s of maatschappelijke vraagstukken zijn steevast de leidraad binnen een voorstelling.


ALGEMENE INFORMATIE
www.kalpanarts.com


Drankje inclusief. Deze kun je vooraf aan de voorstelling halen en bevat geen warme dranken. Drankjes mogen mee de Theaterzaal in.


LET OP: In lijn met de landelijke voorschriften voor theaters en bioscopen, is het niet mogelijk om kaartjes te kopen aan de deur. Koop uw kaarten ruim van tevoren. De verkoop sluit 1 uur voor aanvang van de voorstelling of film waar u naartoe wilt. 

Lees HIER meer over het Protocol COVID-19 – Theater op 1,5 meter afstand in Theater & Filmhuis Dakota