Granm’ma

Rose Stories

In de intieme poppenvoorstelling GRANM’MA (‘oma’ in het Sranantongo) verbeeldt theatermaker Wensley Piqué de laatste dagen van zijn oma.

Het idee hiervoor ontstond toen hij haar voor het eerst sinds lange tijd bezocht in Paramaribo. “Van het beeld uit mijn jeugd - een Hof van Eden met fruitbomen en een mooi huis - bleek weinig over. Mijn oma woonde alleen in een vervallen huisje. Maar haar levenslust was ze niet kwijt. Energiek begon ze aan elke nieuwe dag.”

Wensley besloot een tijd voor zijn oma te zorgen, gedreven door een gevoel van verantwoordelijkheid en medeleven, maar ook uit nieuwsgierigheid. Hoe kun je in deze omstandigheden opstaan en de dag tegemoet treden met een lach? 

Met ingetogen poppenspel, waarin hij samensmelt met zijn personage, brengt Wensley in vijftig minuten een ode aan zijn oma en geeft hij ons een intiem kijkje in haar laatste dagen. Er zit levensenergie in alledaagse handelingen als het opschudden van een kussen of de verwondering om een gasaansteker die ze te dicht bij haar neus houdt. Door de liefdevolle wijze waarop Wensley de pop bespeelt, haar uit bed helpt, een pangi (Surinaamse klederdracht) helpt ombinden en met haar door de ruimte danst, zien we ook een kleinzoon die zijn oma begeleidt in haar laatste levensfase.


CREDITS
Concept en performance: Wensley Piqué
Dramaturg: Javier López Piñón
Muziek: Marlon Penn
Spelcoach en advies Babiche Ronday & Duda Paiva
Lichtontwerp: Bernd Wouthuysen
Decor, kostuum: Annelies Michelle Shakison
Poppen: Rosa Verloop
Campagnebeeld: Karima Maruan
Producent ROSE stories in coproductie met Bijlmer Parktheater
Foto: Karima Maruan


ALGEMENE INFORMATIE
www.rosestories.nl
Bekijk hier de teaser.


RECENSIES

De Volkskrant ★★★★
“Wensley Piqué brengt met Granm’ma een ode aan zijn lievelingsoma en dat voel je aan alles”
"Een warme en intieme voorstelling die ondanks de eindigheid van oma's leven ook feelgood is"
"De scènes ontroeren in hun eenvoud en dat komt door het verfijnde poppenspel van Piqué."

NRC ★★★★
“Performer Wensley Piqué brengt met de poppentheatervoorstelling Granm’ma een intieme ode aan zijn grootmoeder.”

De Theaterkrant "Piqué maakte vanuit zijn eigen ervaring met zijn oma in Suriname een ontroerende en overtuigende ode aan de grootmoeder. " 


GRATIS DRANKJE
Deze voorstelling is inclusief een gratis drankje naar keuze in Café ZUID 57.  Op vertoon van je voorstellingsticket. We nodigen je bij deze voorstelling uit om je drankje voor aanvang of bij inloop van de voorstelling af te halen bij de bar van ons Café ZUID 57. Als je dat wilt mag dit drankje mee de zaal in.


PRAKTISCHE INFORMATIE TEN AAN ZIEN VAN HET CORONATOEGANGSBEWIJS

 • Vanaf 25 september is iedereen welkom op vertoon van je kaartje, identiteitsbewijs en geldig Coronatoegangsbewijs.
 • Het bewijs is verplicht voor iedereen vanaf 13 jaar.
 • Je krijgt een Coronatoegangsbewijs als je volledig bent gevaccineerd, een geldig herstelbewijs hebt of een negatieve testuitslag (uitsluitend via Testen voor Toegang, een zelftest is niet geldig) van maximaal 24 uur oud hebt. Testen blijft gratis voor iemand die geen herstel- of vaccinatiebewijs heeft.
 • Je kunt je Coronatoegangsbewijs tonen via de CoronaCheck-app of op papier.
  LET OP: een Coronatoegangsbewijs op papier is uitsluitend geldig wanneer deze is aangevraagd via coronacheck.nl.
  Hier kun je een papieren versie met QR-code downloaden en uitprinten.
 • Wil je je laten testen dan kunt u hiervoor een afspraak maken op www.testenvoortoegang.org.
  LET OP: dat je deze afspraak niet te ver voorafgaand aan de aanvangstijd van de film of voorstelling maakt. De test mag maximaal 24 uur oud zijn.

Geen smartphone? Geen probleem!
Heb je geen smartphone tot je beschikking, dan kun je een geldig papieren Coronatoegangsbewijs aanvragen via www.coronacheck.nl. Lukt dat ook niet, dan kun je bellen naar 0800-1351.

LET OP: dat je dit telefonisch aangevraagde bewijs gemiddeld na een werkweek in huis hebt. Meer informatie over de regels en mogelijkheden lees je HIER.

Kaarten

 • Zo 23 Jan 14:30
  Normaal: €3,00