The Biggest Lawsuit on the Planet

Firma MES

Op een zomerochtend in 2016, vier jaar voor de massale klimaatprotesten in ons land, overstroomt het huis van Jayden F.. Jayden is een nukkige puber met lang zwart haar en donkere eyeliner uit Rayne, Louisiana. Ze stapt uit bed en staat tot haar enkels in de drek. Klimaatverandering veroorzaakte de storm die de schade teweeg bracht. Samen met 20 andere jongeren klaagt ze nu de Amerikaanse regering aan, in de rechtszaak die bekend staat als The Biggest Lawsuit on the Planet.

We volgen Jayden, haar advocaat en haar ouders in de aanloop naar Jaydens belangrijkste speech tot nu toe. The Biggest Lawsuit on the Planet is een intiem portret van een jonge activiste en haar familie en vrienden. Wat betekent het om een strijd aan te gaan die zoveel groter is dan jijzelf? Welke offers moet je daarvoor brengen? Wat kunnen wij leren van Jayden, en van de mensen om haar heen?

Klimaatverandering zorgt in Amerika jaarlijks voor vele overstromingen, orkanen en extreme droogte. Een groep Amerikaanse jongeren is sinds 2015 verenigd in Our Children’s Trust, een organisatie die namens de jongeren de Amerikaanse regering aanklaagt voor nalatig klimaatbeleid. Volgens de jongeren schendt de overheid het recht op een veilige leefomgeving, en overtreden ze daarmee de grondwet. Firma MES onderzocht deze rechtszaak en vertelt in deze bijzondere documentaire voorstelling het verhaal van één van de jonge aanklagers.

Over Firma MES
Firma MES komt uit Den Haag. Ze maken verrassend theater en organiseren van alles daaromheen. Eerder speelden ze onder meer de theatrale reconstructie RISHI. De Volkskrant gaf deze voorstelling vijf sterren en zei het volgende erover: "Genialer en actueler werd theater dit jaar niet."


CREDITS
Concept: Firma MES
Regie: Thomas Schoots
Spel: Roos Eijmers, Lindertje Mans


ALGEMENE INFORMATIE
www.firmames.nl