Haagse Burgemeester biedt excuses aan voor slavernijverleden

Velen zullen het vast al meegekregen hebben: gisteren heeft de burgemeester van Den Haag zijn excuses aangeboden voor het slavernijverleden van onze stad.

De excuses werden aangeboden na de boekpresentatie van een studie naar het slavernij- en koloniale verleden van Den Haag door het KITLV (Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde). De middag begon met verschillende optredens (zang, dans en spoken word) waarna de redacteurs van het boek aan een panelgesprek meededen.

Toen het hoge woord eruit was ging er een golf van emotie door de zaal. Zowel op het podium als in het publiek pinkten mensen een traantje weg, smartphones gingen in filmmodus en heerste een gevoel van opluchting en erkenning.

Den Haag volgt Amsterdam, Rotterdam en Utrecht die eerder al excuses aanboden. Begin november werd ook bekend dat het kabinet hetzelfde gaat doen. Ook wordt er geld uitgetrokken voor een fonds voor bewustwording van het slavernijverleden en een museum over slavernij.

Binnenkort speelt de voorstelling rondom dit onderwerp: ik zeg toch sorry op zaterdag 17 december. Deze confronterende maar ook grappige voorstelling is dan ook een echte aanrader! Op deze avond zal er ook een tentoonstelling rondom de geschiedenis van de slavernij te zien zijn en een nagesprek met acteurs uit de voorstelling plaatsvinden.