Volg ons: Facebook Twitter

  Theatermakers gezocht!

  Springplank Festival 2018

  Theatermakers gezocht! Voor een gloednieuw festival in Dakota!

  Springplankfestival 2018 

  – NIEUW GEBIED -

  26 en 27 mei Studio de Bakkerij, Rotterdam

  31 mei, 1 juni Theater Dakota, Den Haag

  Springplankfestival 2018 zoekt jonge makers!

   

  Wat is het Springplankfestival?
  Het Springplankfestival is een jaarlijks terugkerend festival voor jonge, net afgestudeerde theatermakers, performance-kunstenaars en andere interdisciplinaire makers/ schrijvers of regisseurs.

  Dit jaar vindt het festival plaats op 26 en 27 mei in Studio de Bakkerij in Rotterdam en op 31 mei en 1 juni in Theater Dakota in Den Haag.

  Nieuw Gebied
  Voor dit festival zoeken we jonge, nieuwsgierige theatermakers met lef. We dagen je uit om je eigen artistieke vragen te verbinden aan een onderzoek : naar  de inwoners van stadswijken buiten het centrum, en daar een korte voorstelling ( max 30 min) over te maken.

  We zijn op zoek naar dát wat de buitenwijken van een stad bijzonder maakt; wat de mensen die hier wonen beleven, wat ze belangrijk vinden, de rol die ze spelen in de stad. Wij geloven dat deze inwoners, sámen met het centrum, het hart zijn van de stad; een stad maken tot wat hij is.

  Jij bent:

  - Een jonge theatermaker of performer, die zijn of haar werk graag baseert op onderzoek in de buurt/ documentair materiaal/ ervaringen in je eigen stad. 

  - Iemand die niet bang is gesprekken aan te knopen, aan te bellen, een wild plan ten uitvoer te brengen, je handen uit de mouwen te steken.

  - Je bent niet langer dan vier jaar afgestudeerd aan een theater- of performance opleiding, of een autodidact met hetzelfde makers-niveau.

  -  Je bent eigengereid, een aanpakker, iemand met een droom voor de stad, die makkelijk mensen aan zich bindt.

  - Beschikbaar tijdens alle festivaldagen.

  Wat bieden we?

  - We selecteren zes makers, op basis van het plan dat je bij ons indient. 

  - Van februari tot en juni word je onderdeel van een klein team van jonge makers, die allemaal werken aan een kleine maar kwalitatief hoogwaardige voorstelling.

  - Je krijgt artistieke begeleiding, in een aantal makers-sessies. Ook krijg je een coach toegewezen, met wie je persoonlijk contact houdt over je proces.

  - Je volgt een ondernemerstraject.

  -  Je bent verantwoordelijk voor de productie van je voorstelling, techniek, vormgeving en PR. Natuurlijk krijg je daarbij ondersteuning van de professionals uit onze theaters.

  - Een makers budget van €500,- en een vergoeding voor je werk van €500,- per maker.

  Wat vragen we?

  - Wij gaan je in eerste instantie onderdompelen in een aantal ontmoetingen in de wijk: in Escamp, Den Haag, of in Rotterdam Noord.

  - Vertel ons met welke onderzoeksvraag je deze ontmoeting in zou willen gaan. Begin bij je eigen makerschap: waar gaat je werk over, welke vragen stel je vaker in je eigen werk, waar ben je nieuwsgierig naar, en hoe ga je dat vertalen naar een onderzoek in de wijk? Wat wil je te weten komen?

  - Welke vorm wil je daaraan geven? Theater, dans, performance...

  - Op 15 februari, 16 februari, 22 februari, 21 maart, 24 april, 12 en 13 mei zijn er makersdagen gepland. Aanwezigheid bij deze bijeenkomsten is verplicht.

  We willen jouw bijzondere plannen horen: dat mag in een geschreven plan (1 A4), maar het mag ook een kort filmpje zijn (max. 5 minuten).

  Stuur dit naar sara@theaterdakota.nl

  De deadline voor inschrijving is uiterlijk 31 januari. De selectiegesprekken vinden plaats in week 6. 


  Studio de Bakkerij
  Studio de Bakkerij is een Rotterdamse broedplek waar gedurende het jaar ongeveer 140 voorstellingen worden gespeeld. We maken zelf theater, begeleiden talent en organiseren twee festivals per jaar waar het Springplank festival er één van is. Wij zetten theater in om cohesie in de wijk te bevorderen. Op deze plekken ontstaan verbindingen en op den duur gemeenschappen, waarin mensen oog voor elkaar hebben en voor elkaar klaarstaan. Studio de Bakkerij vormt sinds 2012 zo’n plek voor Rotterdam-Noord. 

  Over Theater Dakota
  Theater Dakota richt zich op het stadsdeel Escamp en wil de inwoners graag betrekken bij het theater. Dakota zet in op een theaterprogramma dat aansprekend is voor alle inwoners van Escamp, voor alle culturen, alle leeftijden. Theater Dakota heeft toegankelijk toneel/theater geprogrammeerd met vaak een actueel (maatschappelijk) thema.