Volg ons: Facebook Twitter

  dinsdag 11 juni, gratis toegang

  Theatergroep Drang speelt: Broos

  Afbeelding niet gevonden.

  AANGRIJPENDE, EDUCATIEVE VOORSTELLING OVER OUDERENMISHANDELING

  Angst en schaamte maken het niet gemakkelijk om over ouderenmishandeling te praten. Toch is het nodig om er aandacht aan te besteden, want ongeveer 5% van de ouderen krijgt ermee te maken. Theatergroep Drang maakte er in samenwerking met de GGD een voorstelling over: Broos. Het stuk werd aanvankelijk gemaakt en gespeeld voor professionals en studenten.

  De reacties waren echter zo lovend, dat de voorstelling Broos nu voor een breder publiek in een aantal wijktheaters in Den Haag wordt opgevoerd. De actuele relevantie en het maatschappelijk belang worden onderstreept door het landelijke congres over ouderenmishandeling dat op 13 juni a.s. in Theater aan het Spui plaats zal vinden. Ook tijdens dit congres, georganiseerd door de GGD, zal theatergroep Drang scènes uit de voorstelling spelen.

  Wat is ouderenmishandeling?
  Het kan gaan om bijvoorbeeld slaan of knijpen, maar ook treiteren, uitschelden, bestelen of te weinig eten. In de voorstelling worden voor iedereen herkenbare situaties gespeeld. In de praktijk is het soms moeilijk te zien dat het om mishandeling gaat. Mishandeling is dan ook een breed begrip.
  Het congres, en de voorstelling Broos, zijn middelen om aandacht voor het gevoelige onderwerp te vragen.

  Doelgroepen
  Bij de voorstellingen in de wijktheaters is iedereen van harte welkom: ouderen, mantelzorgers, buren, familieleden maar ook theaterliefhebbers en algemeen belangstellenden. De voorstelling is gratis. Het congres is alleen voor professionals.

  De sfeer van de voorstelling
  Het is een stuk met een lach en een traan. Het is zwaar, maar ook komisch. De ervaring heeft geleerd dat door middel van theater een actueel schrijnend of heikel thema op speelse en tegelijkertijd confronterende wijze kan worden aangeroerd. Zware onderwerpen worden helder, genuanceerd en herkenbaar in beeld gebracht. Dat gebeurt ook in de voorstelling Broos. Een deel van de rollen wordt vertolkt door acteurs van 80 plus (!) om geloofwaardigheid en herkenning kracht bij te zetten.
  Zorg- en hulpverleners en welzijnswerkers uit de wijken bieden na de voorstelling de mogelijkheid om na te praten en meer informatie te krijgen over het schrijnende, confronterende onderwerp.

  Theatergroep Drang maakt sinds 1995 professionele theaterproducties. Het gezelschap bestaat uit jonge tot oude, ervaren en minder ervaren acteurs en regisseurs.


  Cast: Sophie van Eijk, Jan Oscar van der Greft, Irma den Hollander, Ymke van Hoof, Sirwan Jamal Faraj, Helma Langendorff, Sanne Oostrum, Toos Scheffers, Miep Stoel  en Maarten Toxopeus.

  Regie: Lucienne van Amelsfort lichtontwerp & techniek: Vasilis Apostolatos vormgeving: Wampe Elbers productie:Rudy Ramondt publiciteit: Marianne Volleberg stagiaires: Vera Pupping & Charity Semil


  BROOS, dinsdag 11 juni (aanvang 14.30 uur), toegang gratis

  Kaarten voor deze voorstelling zijn te reserveren via het telefoonnummer van Theater Dakota (070 326 55 09) of aan de kassa (Zuidlarenstraat 57).