Volg ons: Facebook Twitter

  Weer een film vol emotie

  De laatste film in het zomerprogramma van Theater Dakota was weer een 'knaller'. Het was de veelbekroonde  Amour.  Zelden won een franstalige film zó veel prijzen. Waaronder een Gouden Palm in Cannes en een Oscar in Hollywood. En weer gaat het om een film vol emotie.

  Het was stil in de Zuidlarenstraat op donderdag 15 augustus. Maar NIET tegen half acht 's avonds. Toen verdrongen zich enkele tientallen mensen (nou ja, ruim 20) voor de deur van nummer 57. Om bij de kassa van Dakota een kaartje te kopen. Om samen Naar de film met Rob te gaan. Gezellig!

  In mijn toelichting op de film vertelde ik iets over het thema, de hoofdrolspelers en de regisseur. Zoals bekend gaat Amour over een hoogbejaard echtpaar in een appartement in Parijs en de verwikkelingen na een beroerte van de vrouw. Niet echt een vrolijk gegeven. Toch was er tijdens mijn inleiding enige ruimte voor een lach.

  Hilariteit ontstond er bij mijn verhaal over een scene waarin een duif het appartement binnenvliegt. Heel veel mensen hebben zich in kranten en op internet afgevraagd wat daar de diepere betekenis van zou kunnen zijn. Ik citeerde daarom de maker van de film, Michael Haneke, die daarover ooit zoiets heeft geroepen als 'Die duif? Een symbool van de ziel? Een metafoor voor het verlangen naar verlossing? Niks daarvan! Die duif is gewoon een duif!'.

  Na afloop van de film werd er in de foyer nog een biertje, frisje of glaasje wijn gedronken. Er bleek veel waardering voor Amour. Wél emotioneel, maar absoluut niet sentimenteel. Er werd nog teruggeblikt op de scene met de duif. Was die misschien niet stiekem toch een beetje symbolisch? En het slot van de film. Moest je dat nou spiritueel opvatten of juist helemaal niet? Maar iedereen vond: Mooi gespeeld, mooi gemaakt.

  En nu op naar het nieuwe filmseizoen. Met vanaf september een verdubbelde kans op Naar de film met Rob: op twee dinsdagmiddagen en twee donderdagavonden per maand!

  Tot ziens!

   

  Rob Lubbersen
  Naar de film met Rob 


  Naar de film met Rob gaat gewoon door in de zomer op donderdag 18 juli, 1 augustus en 15 augustus. Kijk HIER.  

  KLIK HIER OM NAAR ALLE BLOGS TE GAAN