Volg ons: Facebook Twitter

  Waarom Nesrin toch naar de Terugkeer Turk komt...

  De Terugkeer Turk van theatermaakster Lizzy Timmers staat op vrijdag 3 februari in Theater Dakota. Nesrin Vurucu, uit stadsdeel Escamp, neemt deel aan het nagesprek bij deze voorstelling. Dat lag eigenlijk niet voor de hand, want in eerste instantie sprak het stuk haar helemaal niet aan.....


  Aanstaande vrijdag zal ik samen met Lizzy Timmers een evaluatiegesprek houden over 'De Terugkeer Turk'.

  Ik moet eerlijk bekennen dat dit stuk mij, in eerste instantie, totaal niet interessant leek. Dit kwam doordat het mij in werkelijkheid helemaal niet boeit waarom Turkse Nederlanders 'terugkeren'. 

  Een andere reden waarom ik dit stuk geen bezoek waard vond was de titel. De Terugkeer Turk? Mevrouw Timmers, dat klopt niet! Zij keren namelijk niet terug, maar emigreren. Tja, ik heb het ook niet bedacht.  

  Daarnaast geloofde ik heilig dat de schrijfster een impulsieve ondoordachte keuze had gemaakt door te kiezen voor deze titel. Het zijn zware tijden en we moeten elkaar iets vaker met fluwelen handschoentjes aanpakken, toch? 

  Ach, vergeet ik het bijna. Nog een reden was dat het wéér door witte Nederlanders gemaakt en gespeeld wordt. Ik bedoel, kom op! Wie vertelt aan wie? 

  Een paar dagen geleden werd ik uitgenodigd door Lizzy voor een persoonlijk gesprek. Zij wilde met mij praten over haar onderwerp zodat ze meer mensen kon benaderen. Meer Turkse Nederlanders uit Den Haag, natuurlijk. Ik heb haar verteld dat de meeste Turkse Nederlanders geen frequente theaterbezoekers zijn. Helaas. Vooral in onze wijk, want de jongeren zijn bijna allemaal verhuisd waardoor de wijk aardig vergrijsd is. Als Hagenaar kan ik ook nog eens vertellen dat 'wij' het Zwolse accent van actrice Yonina Spijker echt niet één uur en twintig minuten kunnen aanhoren. 

  Maar...na een gesprek met deze fantastische vrouw ben ik helemaal van mening veranderd en heb ik me zelfs geschaamd. Geschaamd, omdat ik wellicht hetzelfde deed als waar ik tegen vecht. Ik had al een oordeel voordat ik het überhaupt een kans heb gegeven. Lizzy vertelde mij dat zij bewust had gekozen voor de titel en de actrice. 

  Haar antwoorden waren redenen genoeg om dit een kans te geven. Meer zelfs, want ik waardeer de beweegredenen van Lizzy Timmers enorm. Ik zal me dan ook heel open opstellen tijdens het evaluatiegesprek. Geen idee wat er uitkomt, maar ik ben allang blij dat we vrijdag alles mogen zeggen wat we willen. De kracht van theater en de vrijheid van Nederland. 

  Tot vrijdag!

  Nesrin Vurucu

  Lees HIER meer over de voorstelling De Terugkeer Turk


  KLIK HIER OM NAAR ALLE BLOGS TE GAAN