Volg ons: Facebook Twitter

  Filmtips 3

  Gaat dat het worden? Zal het zo zijn? Op dinsdagmiddag 22 april was in de serie Naar De Film Met Rob de film Her aan de beurt. En in Her zie je hoe reeds over enkele jaren heuse liefdesrelaties ontstaan tussen mensen en hun computers. Om precies te zijn: tussen mensen en hun digitale operating systems (OS), oftewel hun pc-besturingsprogramma's. Hoe dat dan gaat en hoe dat dan afloopt, dat leverde weer flink wat stof op voor een stevig nagesprek. Het werd al avond toen de laatste deelnemers aan dat gesprek huiswaarts keerden. Om daar nog even het internet op te gaan?

  Een heel wat ruigere sf-film over de nabije toekomst draait momenteel in Pathé. Dat is Snowpiercer. In 2031 zijn er nog maar zo'n 1000 mensen op een verder volkomen bevroren aarde. Die mensen razen in een eeuwig rijdende trein over de wereldbol. In de voorste wagons feesten de rijken, achteraan ploeteren de armen. Klassenstrijd! Opstand! Revolutie! Een machtige metafoor, meeslepend in beeld beeld gebracht.

  Meeslepend, maar veel dichter bij de realiteit, is de film Mandela: long walk to freedom. Een prachtige film over Zuid-Afrika. Voor wie de anti-apartheidstrijd heeft meegemaakt een ontroerende absolute must-see, voor wie er niet bij was … ook. En wie nieuwsgierig is naar de strijd tegen discriminatie in Amerika, die kan nog altijd terecht bij 12 years a slave. Eveneens heel leerzaam.

  Veel Amerika zit er ook in The secret life of Walter Mitty en in Nebraska. In Walter Mitty ben je getuige van de, deels ingebeelde, avonturen van een sullig mannetje (Ben Stiller). Persoonlijk zou ik kiezen voor Nebraska. Een in zwart-wit verteld verhaal over een licht dementerende vader die met zijn volwassen zoon een tocht maakt door de States. Op zoek naar een loterijprijs. Uiterst sfeervol!

  Sfeer is het bruggetje naar La Grande Belezza. Die met een Oscar beloonde film over mooi en lelijk Rome draait nog steeds. Terwijl de hoofdrolspeler ondertussen al weer schittert in de nieuwe film Viva la Liberta. Ook daarin is Toni Servillo, ditmaal als Italiaans politicus, geweldig op dreef.

  Op dreef zijn ook Tamar van den Dop en Gaite Jansen in de Nederlandse film Supernova. Deze film van en met Tamar is zeer de moeite waard. Prachtige fotografie van een nogal apart gezin in een afgelegen huis aan een bocht in de weg. Vooral vader en dochter vervelen zich stierlijk en hopen dat er eens een auto uit die bocht hun huis zal binnenvliegen. Gebeurt er tenminste wat!

  Genoeg over films elders! Terug naar Dakota. Terug naar Naar De Film Met Rob. Want op 6 mei om 15.30 uur is er weer een! Dan bespreken en draaien we August: Osage County. Een mix van Who Is Afraid of Virginia Woolf en Festen. Met Meryl Streep en Julia Roberts als moeder en dochter in een heftige clinch!

  Voor de lange termijnplanners: zet maar in je agenda dat er op 20 mei in Dakota begeleid door Rob te zien zal zijn The Grand Budapest Hotel. Volgens sommige kenners een lege kijkdoos, volgens andere een vat vol absurditeit dat je niet mag missen!


  Rob Lubbersen
  Naar de film met Rob 


  Kijk HIER voor de data van 'Naar de film met Rob' in 2014. De volgende film die vertoond wordt in 'Naar de film met Rob is August: Osage County op dinsdag 6 mei (aanvang inleiding 15.30 uur, aanvang film 16.00 uur). 

  KLIK HIER OM NAAR ALLE BLOGS TE GAAN