Volg ons: Facebook Twitter

  Een plek waar we nooit zijn weggeweest

  Toneelgroep Bouillabaisse is begonnen met haar eerste avondvullende theatervoorstelling Rabbit in the Headlight en daar zijn wij een partij trots op. Na vier roerige jaartjes op de toneelacademie Maastricht zijn wij met zes afgestudeerde actrices een collectief gestart.

  Na anderhalf jaar flink bikkelen  hebben we voor dit seizoen gelukkig ons theaterhuisje gevonden. Na onze schreeuw om onderdak: “Toneelgroep Bouillabaisse zoekt huis”, dat op de kop stond van een artikel in de Haagse krant vroeg Theater Dakota ons om samen te werken. Ja, dat wilden wij wel.

  En hier zijn we dan. Vol goede moed en gezonde spanning. Twee weken geleden zijn we begonnen met de repetities voor Rabbit in the Headlight. We repeteren in een leegstaande winkel midden in het winkelcentrum van Escamp, een toplocatie dus. Wat is een betere manier om de buurtbewoners van Escamp te kunnen bereiken, dan recht voor hun neus theater te maken? Onze deuren staan voor iedereen open.

  In den beginne was er nog niks. Een lege ruimte, wachtend om gevuld te worden met onze fantastische plannen. Ons enige houvast was het geschreven stuk en een prachtig grote tafel met bloemetjes tafelkleed. En daar lag die stapel papier die wij in deze komende weken tot leven moesten gaan blazen.

  De eerste dag, de Kick-off, zoals dat heet. Alle mensen die aan de voorstelling meewerken, zoals de schrijver, de decorontwerper, de productiemedewerkers en natuurlijk de acteurs en regisseur, kwamen naar de winkel. Onze regisseur, Daria Bukvic, hield een praatje over de inhoud van het project en daarna lazen we met elkaar het stuk. Dit was de eerste keer dat Sytze Schalk zijn stuk hardop gelezen hoorde en dus zijn verzonnen personages eindelijk een stem kregen.

  Ook kregen we die dag een beeld van hoe ons decor eruit zou gaan zien. De ontwerper bracht een maquette mee en liet de wondere wereld zien waar onze personages hun dagen zouden gaan slijten. De sneeuwbollenfabriek. Je weet wel: van die glazen bollen die, wanneer je ermee schudt, sneeuw laat dwarrelen.

  De dagen erna hebben we ons de winkel eigen gemaakt met foto’s op de muur van onze vorige projecten, een langzaam opbouwend decor, de tekst die ons steeds bekender in de oren klinkt  Het is grappig hoe dat werkt: als je als acteur een tekst een paar keer aan de tafel leest creëer je voor jezelf een bepaalde houvast aan de tafel. Je ontdekt je rol eigenlijk aan de tafel.

  Maar na 3 dagen gooide de regisseur onze personages op onbekend terrein, weg van de tafel en de vloer op. Even voelden we ons als acteurs onthand. Hoe loopt mijn personage eigenlijk en wat ben ik toch de hele tijd aan het doen in die fabriek? Waar stop ik mijn handen als het niet praat en hoezo struikel ik elke keer over die stoel?

  Maar geef ons een nacht de tijd en de volgende dag voelt die o zo onbekende vloer als een plek waar we nooit zijn weggeweest.

  We zijn op weg.

   

  Cheryl Moenen, Toneelgroep Bouillabaisse


  Rabbit in the Headlight van Bouillabaisse speelt van 5 t/m 8 juni. Voor meer informatie, klik hier.

  KLIK HIER OM NAAR ALLE BLOGS TE GAAN