Volg ons: Facebook Twitter

  Winternachten

  Prachtige verhalen in ons café van bekende schrijvers en uit de buurt!

  Elk jaar is het internationale schrijversfestival Winternachten van Writers Unlimited te gast in Escamp in Theater Dakota met schrijvers van veraf en dichtbij. Het café van Dakota wordt op zaterdag 20 januari 2018 (15.30 uur) een plek van verhalen.

  Het thema is 'Wat draag ik?'
  Het thema is groter dan wat ik letterlijk draag. Maar wat je draagt, heeft ongetwijfeld ook te maken met wat je vertellen wilt over wie je bent... of wat je juist wilt beschermen, uit het zicht wilt houden. Zo zit in alles wat je draagt een verhaal.

  Drie Winternachten festival-gasten komen naar Theater Dakota om hun verhalen te vertellen. De Vlaamse dichter Charlotte Van den Broeck trad al twee keer op tijdens de Nacht van de Poëzie in Utrecht en is voor haar bundel Nachtroer genomineerd voor de VSB Poëzieprijs. Dichter en schrijver Rodaan Al Galidi brengt samen met ud- en gitaarspeler Monir Goran dit thema in dichtvorm en muziek tot leven.

  Studenten van de Haagse Hogeschool - die vertel-les kregen van regisseur en meester-verhalenverteller Martine Zeeman, dragen bij. Verder komen enkele deelnemers/buurtbewoners langs uit Dakota's Winter Verhalen Festival: Frandjescka Balootje, Xaviera Cameron, Mark Kalsbeek en Bryony Burns. 

  Er zijn hapjes en verhalen van Shanella Bridgewater en Kavita Parsan. 

  De presentatie is in handen van Francis Broekhuijsen.

  Natuurlijk ben je al bezoeker vrij om je verhaal te vertellen. We nodigen je van harte uit om op de dag zelf je verhaal te delen. Dat hoeft natuurlijk niet. Kijken, luisteren en je laten inspireren door andermans verhalen, kan natuurlijk ook.

  Toegang GRATIS.

  Graag wel even reserveren, zodat we weten hoeveel bezoekers er komen. Reserveer via 070 326 5509, kassa@theaterdakota.nl of aan de kassa van Dakota zelf (Zuidlarenstraat 57). 


  Wat is het Winternachten / Writers Unlimited Festival eigenlijk?
  Ruim 80 auteurs uit binnen- en buitenland nemen van 18 tot en met 21 januari 2018 deel aan de 23e editie van Winternachten internationaal literatuur festival Den Haag. Tijdens meerdere gesprekken van de gevarieerde festivalavonden Friday Night Unlimited en Saturday Night Unlimited staat het opnieuw invullen van oude Europese idealen en het grenzen stellen aan Europese ambities centraal. Onder meer David Van Reybrouck, Bas Heijne, Stephan Sanders en Paul Scheffer gaan hierover in gesprek met onder meer bestseller-schrijvers Leïla Slimani, Nino Haratischwili, Efe Murad, Mohsin Hamid en Alain Mabanckou. Het festival biedt verder films, muzikale optredens, voordrachten en een-op-een-interviews.

  Winternachten Festival vindt plaats in Theater aan het Spui en Filmhuis Den Haag. Festivalprogramma en kaartverkoop, zie www.writersunlimited.nl

  Biografieën schrijvers, vertellers Winternachten in Dakota
  Charlotte Van den Broeck (1991) is een Vlaamse dichter uit Turnhout. Na een diploma Taal en Letterkunde behaald te hebben aan de UGent, ging ze woordkunst studeren aan het Conservatorium van Antwerpen. Ze tourde mee met Saint Amour 2015. In 2015 mocht ze de 33ste Nacht van de Poëzie in Utrecht afsluiten. In september 2016 mocht ze daardoor ook de 34ste Nacht van de Poëzie in Utrecht openen. In januari 2015 verscheen bij De Arbeiderspers haar debuut Kameleon. In  oktober 2016 verzorgde zij, als jongste gastlandspreker ooit, samen met Arnon Grunberg de opening van de Frankfurter Buchmesse. Haar tweede bundel Nachtroer (2017) is genomineerd voor de VSB Poëzieprijs 2018.

  Rodaan Al Galidi (1971) werd geboren in een klein dorpje in Irak. Na zijn studie bouwkunde ontvluchtte hij zijn land in 1998, kreeg asiel in Nederland en kon zich hier in 2007 legaal vestigen. Inmiddels zijn er dichtbundels, romans, waaronder Dorstige rivier (2008), en boeken met columns van hem verschenen. Hij ontving in 2000 de El Hizjra-literatuurprijs en in 2011 de Literatuurprijs van de Europese Unie. In 2012 mengde hij zich in o.a. NRC op hilarische wijze in het debat over het inburgeringsexamen. In 2013 verscheen 'Liever niet', antwoordt de liefde, een bundel met verrassende liefdeslyriek. Op Winternachten festival 2016 werd zijn roman Hoe ik talent voor het leven kreeg gepresenteerd, waarin hij vertelt over zijn ervaringen tijdens zijn periode als asielzoeker in Nederland. Zijn gedichtenbundel Koelkastlicht (2016) kreeg een VSB Poëzieprijs-nominatie. Najaar 2017 publiceerde Al Galidi het verhalenboek Duizend-en-een-nachtmerries.

  Monir Goran (1975, Kirkuk, Irak) speelt sinds zijn kindertijd gitaar en ud, en groeide op met Koerdische muziek. Hij kreeg zijn muzikale opleiding in Bagdad. In Jordanië gaf hij les op de muziekschool. Hij speelde in de band ’Al-Nagam -Alasil’ waarmee hij regelmatig optrad op festival in Amman en Zerkah. In Nederland trad hij onder meer op bij festival en theaters als Rasa, Paradiso, Dunya, Global Village en bij Radio 4 & 6.

  Francis Broekhuijsen (Oosterbeek, 1970) is programmamaker en presentator, op diverse culturele podia. Hij studeerde in 1996 af als acteur aan de Toneelschool Amsterdam. Daarna werkte hij bij verschillende theatergezelschappen en hij maakte deel uit van het vaste ensemble van het Nationale Toneel. Na jaren van acteren heeft hij zich toegelegd op zijn talent voor taal, muziek en (nieuwe) media. Hij was hoofdredacteur van Cultuurpodium.nl en radiomaker bij AT5, het internationale Red Bull Music Academy Radio en NPO Radio 1.